"> טיפול בכאב - קרן בושי

שעות פתיחה : 8:00 עד 21:00
  יצירת קשר : 050-6551135

טיפול בכאב

כאב היא תחושה לא נעימה (וחשוב להדגיש כי הכוונה גם לסימפטום לא נעים, לאו דווקא "כאב": פעמים רבות מטופלים אומרים: "זה לא כואב אבל מרגיש לי לא נעים").
תחושת הכאב מתורגמת במוח שלנו ככאב / אי נוחות , ע"י נוירונים (תאי עצב) סנסוריים (תחושתיים), ומצביעה על כך שיש פציעה/ליקוי כלשהו בגוף.
מצב פסיכולוגי כמו מצוקה נפשית/דיכאון עלולים להחמיר כאב קיים, מכיוון שבמוח שלנו יש מרכז אסוציאטיבי לתפישת כאב. לכן אין להקל ראש גם בעניין זה.

הפיזיותרפיה עוסקת בטיפול בכאב שמקורו באחת או יותר ממערכות העצב-שלד-שריר. כלומר בכאב על רקע אורטופדי ו/או נוירולוגי. על-מנת לטפל בכאב, חשוב לאבחן מהו מקור הכאב:

החלוקה לכאב:

כאב מקומי (local pain) :
כאב הממוקם לאיזור בו מקור הכאב. לדוגמא: "דורבן" בעקב (calcaneal spur), כאב גב ממוקד בגלל ספזם (כיווץ יתר) בשריר, כאב ברך בגלל בעיה מכאנית בפיקה (patellofemural) ,קרע ברצועה בברך וכו'.

כאב רדיקולרי – radicular pain :
הקרנה מעמוד השדרה לגב ו/או לגפיים(ידיים/רגליים) כתוצאה מלחץ ו/או גרוי על שורש העצב (nerve root). עלולים להתלוות גם סימנים נוירולוגיים כגון שינויים בתחושה ("הירדמות", "נימול" וכו').

כאב נוירופתי (neuropathic pain)-
כאב עצבי, שמקורו בעצבים פריפריים (מקומיים) ו/או מערכת העצבים המרכזית (cns). הכאב מופיע באיזור בעור אותו מעצבב העצב (=דרמטום). לדוגמא: הרפס זוסטר (שלבקת חוגרת), סוכרת (כאבים בשוקיים כתוצאה מחוסר אספקת דם לעצב), כאבי "פאנטום" (גם כאשר אין גפה כמו רגל, המטופל יתלונן על כאבים ברגל).

p3
ציור חתך של חוליה: עמוד השדרה וחוט השדרה

 referred pain
לרוב מקור הכאב בגירוי באיברים פנימיים (visceral) , ומורגש ככאב בעור, גם באזורים הרחוקים ממקור הכאב. זה קורה מאחר שהאותות העצביים של ה- visceral (איברים פנימיים) עוברים באותם מסלולים עצביים המקרינים כאב בעור. הכאב מורגש כאילו מקורו באיזור בעור למרות שמקורו באיבר הפנימי. לדוגמא: כאב גב כתוצאה מבעיה בכליות, או כאב בצוואר כתוצאה מבעיה לבבית. במקרים כגון אלו- יש לבצע בירור עם רופא המשפחה. פיזיותרפיה מן הסתם לא תעזור.

map-body
מפת הדרמטומים: איזורים בעור לפי איברים פנימיים.

* עמוד השדרה המותני (lumbar spine)
קשור בעצבוב התחושתי שלו גם עם מערכת העצבים הסימפתטית (sympathetic nervous system), ע"י עצב הקרוי: sinu-vertebral nerve, האחראי על עצבוב הדיסק והרצועות סביב החוליה.
יכול להיות גרוי בדיסק כתוצאה מבעיה באספקת דם (איסקמיה), לחץ מכאני על הדיסק, דלקת, וכתוצאה מכך יוקרן כאב מעל ו/או מתחת לגובה הדיסק.

skelwith
מערכת העצבים בגפה תחתונה

* צוואר- בעיה בחוליה למשל C5 (אחת מחוליות הצוואר), הכאב יורגש גם בשרירים הקשורים לעצבוב של אותה חוליה (לדוגמא כאב בשריר ה- deltoid – דלתואיד בזרוע).

Side view model of human spinal vertebrae, disks, and spinal cord nerve.

דגם חוליות, הדיסק ביניהן והעצב (צהוב)

העקרונות השיקומיים לטיפול בכאב:

הפחתת המצב הדלקתי והכאב:
– חימום/קרח (רבע שעה חימום ו/או עד 15 דקות קרח).
– לעתים תרופות נוגדות דלקת (בהמלצת רופא).
– חבישה/טייפינג- מסייעת להפחתת כאב ככל הנראה ע"י גירוי תחושתי (tactile stimulation), וגירוי השרירים.
– אלקטרותרפיה:

p12

* TENS :
מכשיר קטן נייד הכולל אלקטרודות שמדביקים אותן על איזור הכאב. הטנס עובד על סוללות, כאשר מפעילים אותו הוא נותן פולסים חשמליים עדינים (לא להיבהל…), מרגישים את הפולסים כמו "נמלים". הזרם צריך להיות מורגש בצורה חזקה שלא יהיה כואב או שורף. ניתן לשלוט בעוצמה, אין הגבלת זמן/מינון. הטנס מטרתו: הורדת כאב ע"י: "תיאוריית השער" (gait control theory): הפולסים של הטנס נותנים גרוי של תחושה, ובכך "חוסמים" את תחושת הכאב. מאוד יעיל .

* ULTRASOUND אולטרא סאונד:
גלי האולטרא סאונד נותנים חימום עמוק ועיסוי לרקמה התת-עורית ומסייעים בהפחתת דלקת. מצוין לטיפול בדלקות באזורים קטנים כגון: דורבן, plantar fasciitis, דלקת בגידי הכתף (rotators cuff).

miksoi
Manual therapy- טיפול פיזיותרפי מנואלי

כולל טכניקות פאסיביות ו/או אקטיביות נעזרות (assisted active), המפחיתות כאב ודלקת ע"י : שחרור נוקשות מפרקית, מתיחה של שרירים ורקמה רכה, הורדת לחץ מהדיסקים (pumping action), שיפור טווחי תנועה במפרקים, שחרור הקפסולה המפרקית (למשל: במצב של "כתף קפואה" – frozen shoulder).

10932802_m
החשוב מכל: חיזוק היציבה הדינאמית (dynamic stability).

האם ידעתם כי אתם יכולים לטפל בעצמכם ולמנוע כאב ופציעות ללא תלות באורטופד/ פיזיותרפיסט/ מאמן כושר, ע"י יישום נכון של עקרונות היציבה והשיקום? לא לשכוח: ידע=כוח.

תחזוקה ובנייה: SM Design